ITmix.cz logo

Recenze: bluetooth reproduktor JBL Flip 6

Silné stránky
  • Kvalitní zvuk v malém těle
  • Skvělý na podcasty
  • Aplikace JBL Portable včetně ekvalizéru
  • Funkce PartyBoost
  • Odolnost proti prachu a vodě (IP67)
  • Výdrž baterie
  • Rychlé nabíjení
Slabé stránky
  • Umístění indikátoru stavu baterie
  • Pouze bluetooth konektivita
  • Chybí funkce power banky
  • Chybějící rádio

JBL Flip 6 je bluetooth reproduktor s vysokou kvalitou zvuku při zachování kompaktních rozměrů a hmotnosti. Díky výdrži baterie až 12 hodin a odolnosti IP67 můžete reproduktor klidně vzít i na pláž a poslouchat hudbu celý den. Tento bluetooth reproduktor lze propojit s ostatními JBL reproduktory přes aplikaci JBL Portable, která zároveň umožňuje úpravy ekvalizéru.

Díky velkému množství barevných variant si každý může vybrat podle svého vkusu. JBL Flip 6 se v našem testu ukázal jako skvělý univerzální bluetooth reproduktor, který nabízí příjemný zvuk nejen při poslechu hudby, ale také sledování filmů a poslechu podcastů.

Nejčastější otázky a odpovědi

Jak dlouho vydrží JBL Flip 6 na jedno nabití?

Maximální výdrž baterie je dle výrobce 12 hodin. To se nám podařilo částečně i překročit při úrovni hlasitosti přibližně 30 %. Tato úroveň postačovala pro domácí poslech hudby a podcastů.

Je možné reproduktor používat u bazénu nebo v koupelně?

Ano, reproduktor má odolnost na úrovni IP67, což znamená, že je zcela odolný proti prachu a zvládne i krátkodobé ponoření do vody. Díky tomuto faktoru je toto zařízení ideální pro poslech hudby u bazénu.

Lze prostřednictvím reproduktoru nabíjet telefon?

Ne, reproduktor není vybaven funkcí powerbanky.

Mohu reproduktor používat k vyřizování hovorů?

Ne, reproduktor nemá mikrofon a nelze jej použít k telefonování.

Má reproduktor funkci PartyBoost?

Ano. Tato funkce umožňuje spárovat dvě a více zařízení JBL, se ještě v recenzi budeme věnovat.

Co najdete uvnitř balení?

Bluetooth reproduktor JBL dorazil v sympatické krabici o rozměrech 21,6 x 10,6 x 9,9 cm a celkové váze 920 gramů. Podobně jako u Niceboy RAZE 3 Titan i tato krabice měla chytré magnetické zavírání.

Výrobce uvádí, že se jedná o eco-friendly balení. Vzhledem k nemožnosti vytřídit krabičku do recyklovatelného odpadu, například kvůli samotnému magnetu, máme o tomto vyjádření určité pochybnosti.

Po otevření jako první uvidíte malou krabičku s nápisem FLIP 6, ve které se nachází příslušenství:

  • nabíjecí kabel typu USB-C,
  • průvodce rychlým startem,
  • a záruční list/Bezpečnostní upozornění.

Pod ní se již nachází samotný bluetooth reproduktor. V našem případě v černém provedení.

Kde koupit JBL Flip 6
JBL Flip 6
Hodnocení
4.4/5

Jak je již v poslední době zvykem, ani tentokrát v balení nenajdeme síťový adaptér.

Technické parametry JBL Flip 6

Bluetooth reproduktor JBL Flip 6 se může pochlubit kvalitním zpracováním a perfektní konektivitou. Li-ion polymerová 17,28 Wh baterie s kapacitou v přepočtu 4 800 mAh zajistí až 12 hodin poslechu na jedno nabití. Odolnost vůči vodě a prachu IP67 je v této cenové relaci téměř samozřejmostí. Přesto se nám zdá vhodnou ji zmínit.

ParametrHodnota
VyužitíCestovní reproduktor
Rozměry17,8 × 7,2 × 6,8 cm
Hmotnost550 g
Bluetooth technologie a konektivitaBluetooth 5.1
BaterieLi-ion polymerová 17,28 Wh (ekvivalent 3,6 V / 4800 mAh)
Délka přehráváníAž 12 hodin
Doba nabíjení2,5 hod (5V/3A)
Odolnost - stupeň krytíIP67
Počet reproduktorů2
Výkon20W RMS pro woofer, 10W RMS pro tweeter
Citlivost>80 dB
Frekvenční rozsah63 - 20 000 Hz

Na doma i na cesty

Reproduktor JBL Flip 6 působí na první pohled kompaktně a úhledně. Ideální je proto na cesty, vždyť o rozměrech 17,8 × 7,2 × 6,8 cm a váze 550 g se bez problémů vejde i do kabelky. Takže přenos v batohu nebo v kufru nebude žádný problém.

S ohledem na cenu a značku JBL jsme měli určité očekávání ohledně kvality zvuku, i když jsou rozměry reproduktoru menší. Musíme říci, že nás JBL Flip 6 v této oblasti příjemně překvapil. Takže pokud nepotřebujete extrémně hlasitou hudební kulisu na domácí párty, reproduktor vám dobře poslouží.

Ve stejné váhové kategorii se nachází například Niceboy RAZE Neon. Ten nabízí za výrazně nižší cenu i světelnou show. Kvalitou reprodukce hudby se však nemůže srovnávat. Menším bratrem z dílny JBL je JBL Go 3.

Konektivita – bluetooth a jen bluetooth

JBL Flip 6 nenabízí připojení přes audio kabel s 3,5mm jack konektorem AUX, ani načtení hudby z USB disku či microSD karty (tyto funkce nabídne například LAMAX Sounder2). Pro přehrávání hudby si budete muset vystačit jen s bluetooth připojením, konkrétně ve verzi 5.1.

Reproduktor neměl žádný problém s párováním zařízení. Vyzkoušeli jsme připojit telefony iPhone, Samsung i Xiaomi. Spárování proběhlo ve všech třech případech na první pokus.

Velice příjemně nás překvapil dosah. Signál pokrýval celý třípokojový byt. Nezaznamenali jsme žádné výpadky ani během přenášení reproduktoru, ani po opuštění místnosti, ve které se reproduktor nacházel. JBL Flip 6 pokračoval v přehrávání i když se zdroj hudby přesunul do nejvzdálenější části bytu.

Baterie vydrží až 12 hodin

Zdrojem energie je Li-ion polymerová baterie s kapacitou 17,28 Wh. Výrobce uvádí, že se jedná o ekvivalent 4800 mAh baterie při kalkulaci podle výstupního napětí akumulátoru. V závislosti na hlasitosti a audio obsahu by měla být doba přehrávání 12 hodin. Stejně, jako výrobce uvádí u předchozí generace JBL Flip 5.

Během testování, kdy hrála hudba povětšinou na 30-40% hlasitosti a baterie byla ještě zbrusu nová, se nám podařilo 12 hodinovou hranici i překročit. V rámci testu, jsme pár hodin poslouchali i podcasty.

Kde koupit JBL Flip 6
JBL Flip 6
Hodnocení
4.4/5
Reproduktor během nabíjení
Reproduktor během nabíjení

K nabíjení reproduktoru slouží přiložený napájecí kabel s USB-A/USB-C konektorem. Na nutnost nabíjení vás (ne)upozorní nešťastně, umístěna LED dioda na spodní straně reproduktoru. Alternativně můžete tuto informaci nalézt v aplikaci JBL Portable.

Výrobce udává dobu nabíjení 2,5 hodiny. Nám se podařilo zařízení plně dobít za 2 hodiny a patnáct minut. Aby byl test relevantní, tak jsme tento pokus provedli celkem třikrát a vždy dosáhli stejných hodnot. K nabíjení jsme použili adptér dle doporučení výrobce, a to s výstupním napětím a proudem 5V, resp. 3A.

Na pláži se o něj nemusíte obávat

Samozřejmostí je již vysoká odolnost udávaná parametrem IP67. To znamená, že zařízení je zcela prachotěsné a dokáže odolat dočasnému ponoření pod vodou v hloubce do 1 metru po dobu 3 minut.

JBL Flip 6 si můžete bez obav vzít s sebou na pláž nebo k bazénu. Reproduktor zvládne písek, prach, déšť nebo postříkání vodou, aniž by došlo k jeho poškození.

Prach ani voda reproduktoru neublíží
Prach ani voda reproduktoru neublíží

Kvalita JBL za přiměřené peníze

I přesto, že se jedná o jedno z menších zařízení z reproduktorů v nabídce JBL, tak kvalita hudebního výstupu není nijak kompromisní. Díky technologii JBL Original Pro Sound a využití dvoupásmového systému reproduktorů je zvuk kvalitní jak po basové, tak i výškové stránce. Tenhle systém se skládá z optimalizovaného oválného reproduktoru pro nízké frekvence a samostatného výškového reproduktoru pro vysoké tóny. Ty jsou doplněny dvěma pulzujícími pasivními basovými zářiči pro hluboké basové tóny.

Konstrukce tohoto produktu je podtržena širokým frekvenčním rozsahem, který se pohybuje od 63 do 20 000 Hz. To je více, než nabízí například JBL Charge 5 a na zvuku je to znát.

Kvalita hudebního výstupu je to, co nás nejvíce zaujalo. Reproduktor si i s pomocí ekvalizéru bez problémů poradí s různými hudebními žánry, filmy i mluveným slovem resp. podcasty. Zvuk je jasný a věrohodný, dobře se poslouchá.

Tento reproduktor má udávaný výkon 20 W RMS pro woofer (basový reproduktor) a 10 W RMS pro tweeter (výškový reproduktor), s citlivostí 80 dB. Bez problémů dokáže ozvučit pokoj, kuchyni během vaření nebo grilovačku s přáteli.

Limity JBL Flip 6 vidíme v jeho maximální hlasitosti. Ty se vzhledem k jeho rozměrům daly předpokládat. Proto si myslíme, že pouze málokdo bude využívat hlasitost 80 % a vyšší. Kvalita zvuku se, podobně jako u jiných konkurenčních reproduktorů, při hlasitosti vyšší než 80 % snižuje.

Nemůžete také počítat ani s 360° zvukem. Je zřetelně slyšet, že reproduktor má přední a zadní stranu (lze sylšet v našem videu výše). V tomto ohledu je jeho charakteristika shodná s konkurenčním

Kde koupit JBL Flip 6
JBL Flip 6
Hodnocení
4.4/5

JBL Flip 6 se hodí i pro občasné sledování filmů. Opět přijde vhod ekvalizér, díky kterému nastavíte přiměřenou zvukovou kulisu. Pravděpodobně oceníte možnost snížit basy při akčních scénách. Mluvené slovo nedělá reproduktoru problém.

Zaujme solidním zpracováním
Zaujme solidním zpracováním

Solidní zpracování nepřekvapí

Celkově působí reproduktor jako kvalitní zařízení. Použitým materiálům není co vytknout. Poutko reproduktoru na zavěšení se nachází na zadní straně a zásadně nenarušuje design. Je však škoda, že poměrně malá gumová nožička reproduktoru nedokáže zajistit větší stabilitu při neopatrném odložení na podložku (lze vidět v našem videu výše).

Šest tlačítek pokryje všechny potřeby

V JBL se zjevně řídí pravidlem: “Neměň, co funguje.” Dá se to říci o intuitivním rozmístění tlačítek i o jejich skvělé odezvě.

V zadní části, nad malou nožičkou, se nacházejí tlačítka zapnutí/vypnutí a bluetooth. Doplňují lištu s ukazatelem stavu baterie (kterou chválíme) a USB-C konektorem.

Na pomyslné horní straně se nachází čtyři tlačítka. První tlačítko slouží k aktivaci režimu PartyBoost (o této funkci vám ještě se ještě zmíníme), následují tlačítka pro ovládání hlasitosti (+ a -) a tlačítko pro spuštění/pozastavení přehrávání. Toto tlačítko slouží také ke spuštění další skladby v případě, že jej stisknete dvakrát po sobě. Spuštění předchozí skladby není možné, tuto funkci nabízí například Niceboy RAZE 3 Titan.

Funkce JBL Flip 6

Bluetooth reproduktor nenabízí rádio ani funkci powerbanky. Má však několik zajímavých předností, které se dlouhodobě pojí se značkou JBL.

Bezdrátové bluetooth streamování

Díky této funkci je možné bezdrátově propojit dva chytré telefony nebo tablety současně, což umožňuje střídavé přehrávání. Vícekrát jsme tuto funkci v praxi využili a fungovala bez problémů.

PartyBoost

Tato funkce vám umožní propojit PartyBoost kompatibilní reproduktory značky JBL. Po spojení dvou reproduktorů můžete volit režim stereo zvuku (lze zvolit, který reproduktor je levý, resp. pravý), případně režim rozšíření na více výstupních reproduktorů, což pomůže například při pořádání domácí párty.

Během využívání PartyBoost režimu není možné využívat funkci ekvalizéru. Ovládání kvality výstupu převezme JBL software.

Pro propojení stačí zmáčknout tlačítko se symbolem PartyBoost na každém z kompatibilních reproduktorů, není třeba párovat zařízení s telefonem přes bluetooth.

Kde koupit JBL Flip 6
JBL Flip 6
Hodnocení
4.4/5

Ochrana USB nabíjení

JBL Flip 6 je vybaven ochranným systémem pro USB-C nabíjení. Pokud se konektor dostane do kontaktu s vodou, solí nebo jinými chemickými látkami, zazní zvukový signál, který vás upozorní, že ho musíte odpojit.

Aplikace JBL Portable nejen pro JBL Flip 6

Po spárování s telefonem vám bude navrženo nainstalovat aplikaci JBL Portable (App Store / Google Play). Vřele doporučujeme této možnosti využít. Sice není k dispozici v češtině, ale je tak jednoduchá, že ji jistě zvládnete hravě ovládat v jednom ze světových jazyků.

V aplikaci si můžete přepínat mezi všemi svými připojenými JBL zařízeními, upravovat ekvalizér nebo měnit název reproduktoru.

Je zde také možnost zapnout nebo vypnout feedback tone, což je zvuk, který vydá reproduktor po připojení nebo odpojení od zařízení.

Taktéž je v aplikaci možné obsluhovat PartyBoost režim (stereo/rozšíření), který jsme již v recenzi zmínili.

To nejlepší na celé aplikaci je ovšem ekvalizér, který je jednoduchý, ale účinný. Lze v něm samostatně ovládat basy, středy a výšky. U každého lze nastavit pět úrovní. Výrazně tak zlepšíte kvalitu výstupu a více si užijete svou oblíbenou hudbu nebo podcasty. Ačkoli to pravděpodobně není primárním určením tohoto reproduktoru, právě kvalita reprodukce mluveného slova nás velmi potěšila.

Vyplatí se přechod z JBL Flip 5 na novější model?

JBL Flip 5 byl na trh uveden v srpnu 2019. JBL Flip 6 v září 2021 a v našich končinách se začal prodávat začátkem roku 2022. Během těchto dvou let došlo k technologickému pokroku, takže kromě loga, jehož změny si všimnete ihned, došlo i ke změnám ve vnitřnostech zařízení, jejichž rozměry se navenek změnily minimálně.

JBL Flip 5 měl pouze jeden reproduktor, konkrétně woofer o výkonu 20 W. Do JBL Flip 6 přibyl tweeter o výkonu 10 W. Dvojice reproduktorů umí produkovat čistší a zároveň hlasitější zvuk. Navíc lze zvuk ovládat pomocí ekvalizéru, což v předchozí verzi nebylo možné.

Došlo i ke změně konektivity. Od bluetooth 4.2 ve starším modelu se JBL Flip posunul ke verzi 5.1. U JBL Flip 5 jste se díky odolnosti IPX7 nemuseli bát vody, s JBL Flip 6 se už nemusíte bát ani prachu. Voděodolnost a prachuodolnost zaručuje IP67. Výdrž baterie zůstala stejná, tedy 12 hodin.

Závěr –⁠ komu bychom reproduktor JBL Flip 6 doporučili?

JBL Flip 6 cílí na posluchače, kteří ocení kvalitní zvuk a jsou ochotni za něj mírně připlatit. Díky tomu si mohou dopřát příjemný hudební, filmový i poslechový zážitek, ať už v domácím prostředí, na zahradě nebo na pláži. To je možné díky odolnosti dle parametru IP67, která umožňuje použití tohoto bluetooth reproduktoru v prostředí s vlhkostí i prachem.

Kde koupit JBL Flip 6
JBL Flip 6
Hodnocení
4.4/5

Posluchači musí bohužel oželet doplňkové funkce, jako je rádio nebo powerbanka. Pokud si přejete dobíjet svůj mobil z reproduktoru, doporučujeme se podívat na sérii JBL Charge. Mezi nevýhody můžeme také zařadit absenci AUX konektoru a čtečky microSD.

Někdo však nemusí považovat tyto vlastnosti za slabé stránky a může plně ocenit výhody, jako je kvalitní zvukový výstup a aplikace JBL Portable včetně ekvalizéru. Navíc je možné si vybrat jednu z devíti barevných variant, takže každý si může vybrat podle svého vkusu.

JBL Flip 6 je univerzální zařízení, které nás kvalitou výstupu při daných rozměrech a hmotnosti velmi překvapilo.

Recenze: bluetooth reproduktor JBL Flip 6
  • Kvalita zvuku
  • Kvalita zpracování
  • Baterie
  • Ovládání a funkce
  • Poměr cena/výkon
4.4

Univerzální bluetooth reproduktor se skvělou kvalitou zvuku

JBL Flip 6 je bluetooth reproduktor s vysokou kvalitou zvuku při zachování kompaktních rozměrů a hmotnosti. Díky výdrži baterie až 12 hodin a odolnosti IP67 můžete reproduktor klidně vzít i na pláž a poslouchat hudbu celý den. Tento bluetooth reproduktor lze propojit s ostatními JBL reproduktory přes aplikaci JBL Portable, která zároveň umožňuje úpravy ekvalizéru.

Díky velkému množství barevných variant si každý může vybrat podle svého vkusu. JBL Flip 6 se v našem testu ukázal jako skvělý univerzální bluetooth reproduktor, který nabízí příjemný zvuk nejen při poslechu hudby, ale také sledování filmů a poslechu podcastů.

Klady

  • Kvalitní zvuk v malém těle
  • Skvělý na podcasty
  • Aplikace JBL Portable včetně ekvalizéru
  • Funkce PartyBoost
  • Odolnost proti prachu a vodě (IP67)
  • Výdrž baterie
  • Rychlé nabíjení

Zápory

  • Umístění indikátoru stavu baterie
  • Pouze bluetooth konektivita
  • Chybí funkce power banky
  • Chybějící rádio
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Marek Maďar
Autor: Marek Maďar
Rád spoznávam Brno, jeho okolie a celú Moravu na bicykli. K tomu sa rád štverám. Hlavne na slovenské kopce, kopčeky a vrcholy. Celkovo si neviem predstaviť život bez pohybu. Pri administrácii webu ITmix a občasnej správe sociálnych sietí, môžem využiť moje praktické skúsenosti s modernými technológiami. Bez nich by to už nebolo ono.
Jak se vám líbil tento článek?
4.4/5 - (10 hodnocení)
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: bluetooth reproduktor JBL Flip 6
JBL Flip 6
Hodnocení: 4.4/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram