ITmix.cz logo

Chytré hodinky – sportsettery: Garmin Forerunner

Recenze vybraných produktů

Chytré hodinky – sportsettery: Garmin Forerunner

Chytré hodinky Garmin Forerunner patří mezi nejoblíbenější modely v portfoliu výrobce. Působí sportovním dojmem a svou širokou nabídkou sledovaných metrik jsou určeny především pro aktivní sportovce. Pokud vás zajímá, jak vybrat hodinky Garmin Forerunner, popíšeme vám jejich základní specifika a funkce, které jsou pro tuto modelovou řadu typické.

Nejčastější dotazy a odpovědi

Jak pečovat o hodinky Garmin Forerunner?

Péče o chytré hodinky spočívá v prevenci jejich poškození. Přestože je většina modelů vybavena odolnými minerálními sklíčky a kovovými nebo plastovými těly, v nabídce příplatkového příslušenství najdete také ochranné fólie či silikonová pouzdra.

Jak spárovat hodinky Garmin Forerunner s chytrým telefonem?

K tomu, abyste hodinky Forerunner mohli používat na maximum, musíte je spárovat s aplikací Garmin Connect. Tu naleznete v obchodech Google Play a App Store. Párování je jednoduché a jednotlivými kroky vás bude provázet jak váš chytrý telefon, tak i samotné hodinky.

Jak vybrat hodinky Garmin Forerunner?

Hodinky Forerunner vybírejte podle požadovaných funkcí  a vašeho rozpočtu. U těchto modelů platí většinou pravidlo, že s vyšší cenou přichází také vyšší výbava. Více rad a tipů pro koupi hodinek naleznete v našem článku na téma, jak vybrat chytré hodinky.

Jak dlouho vydrží baterie hodinek Garmin Forerunner?

Výdrž baterie hodinek Forerunner je závislá na způsobu jejich využití. Čím více funkcí je na hodinkách aktivních, tím kratší je jejich výdrž. Nižší modely nabízejí podle výrobce výdrž v režimu chytrých hodinek přibližně 14 dní. Výdrž vyšších modelů se solárním nabíjením může dosáhnout až 20 dní.

Co očekávat od hodinek Garmin Forerunner?

Modelová řada Forerunner nabízí široké spektrum multisportovních hodinek, které jsou označovány také jako sporttestery. Hodinky jsou tím pádem ve velké míře zaměřeny na aktivní sportovce, ať už na amatérské nebo profesionální úrovni. Základem každého modelu je vodotěsnost (většinou do 5 ATM), GPS, monitorování fyziologických funkcí a široká nabídka sledovaných aktivit.

Typickou vlastností těchto hodinek je poměrně vysoká přesnost vestavěných senzorů. Po každé sportovní aktivitě máte díky nim k dispozici široké spektrum statistik a analýz. Řemínek hodinek je pro portfolio Garmin typický – modely Forerunner jsou vybaveny různě širokými řemínky Quick Release a QuickFit, díky čemuž je jejich výměna rychlá a jednoduchá. Jednou z výhod modelů Forerunner jsou tím pádem široké možnosti přizpůsobení díky příplatkovým řemínkům.

Hodinky Garmin Forerunner nejsou jenom pro běžce

Chytré hodinky Forerunner jsou primárně orientovány na běžecké aktivity. Metriky a následná analýza těchto sportů jsou nejdetailnější a nejlépe zpracované. Při běhu oceníte také kompaktní rozměry většiny modelů či pohodlné řemínky s dostatečným množstvím otvorů na přezku.

Navzdory této orientaci modelů vám nic nebrání v monitorování širokého spektra dalších druhů sportů. I v těchto případech oceníte fyzické charakteristiky modelů či jejich poměrně přesné čidla. Pokud se tím pádem věnujete například plaveckým a vodním disciplínám, triatlonu, kondičnímu tréninku či dokonce józe, s hodinkami Forerunner můžete mít i tyto aktivity vždy pod kontrolou.

Hlavní funkce hodinek Garmin Forerunner

Přestože je modelová řada Forerunner rozmanitá, základní funkce jsou pro většinu modelů společné. Vyšší modely pak tuto nabídku rozšiřují o funkce, které mohou být užitečné i pro profesionální sportovce. V této rubrice vám stručně popíšeme základní funkce hodinek Forerunner.

Měření základních sportovních údajů (vzdálenost, čas, tempo)

Vzhledem k tomu, že hodinky Forerunner jsou primárně určeny pro aktivní sportovce, tak i nejnižší modely nabízejí důležité sportovní metriky. Většina modelů je vybavena GPS moduly, a tak dokáží měřit překonanou vzdálenost či vaše aktuální tempo. Nechybí ani měření času, počtu okruhů a kroků.

Měření sportovních aktivit je jednou z nejsilnějších stránek modelů Garmin Forerunner.

Měřit lze různé aktivity
Měřit lze různé aktivity

Měření srdeční frekvence

Monitor srdeční frekvence je umístěn na spodní straně těl hodinek a přesnost jeho měření je závislá na tom, jak pevně máte řemínek hodinek utažen. Frekvence měření je nastavitelná a k dispozici máte možnosti jako kontinuální měření či měření na vyžádání. Během sportovní aktivity je dostupná analýza zón srdečního tepu (ST). Mezi zónami naleznete také zónu VO2 max a hodinky dokážou odhadnout i samostatnou hodnotu tohoto parametru.

Monitorování spánku

Pokud jste zvyklí nosit hodinky i během spánku, modely Forerunner vám nabídnou poměrně detailní analýzu vašeho spánku. Na základě pohybů zápěstí a vaší srdeční frekvence dokážou odhadnout dobu vašeho spánku či délku jednotlivých fází spánku.

Vestavěné GPS

Hodinky Forerunner využívají ke sledování vaší polohy nejen systém GPS, ale také GLONASS a GALILEO. Trasování sportovních aktivit patří mezi nejpřesnější v porovnání s konkurenčními výrobci. Modely nižší třídy, jako například Forerunner 55, vaši trasu jen zaznamenají. Modely ve střední třídě (Forerunner 165 nebo 255) sice navigaci nabízejí, ale jen ve formě směrových šipek a trasy na jednobarevném podkladu. Vyšší modely jako Forerunner 955 vás po trase mohou také navigovat a zároveň nabízí zároveň detailní mapy s názvy ulic.

Trenér Garmin (Garmin Coach)

Pomocí aplikace Garmin Connect můžete vyhledat vytvořený tréninkový plán a ten následně odeslat do hodinek Forerunner. Hodinky budou zaznamenávat váš progres a v případě potřeby upravovat cíle tréninku. Trénink lze kdykoliv přerušit a věnovat se i dalším sportovním aktivitám.

Vlastní tréninkové plány

Vzhledem ke sportovnímu zaměření hodinek Forerunner, v jejich nabídce funkcí nesmí chybět možnost plánovat vlastní trénink. Nastavení tréninku se liší mezi jednotlivými třídami modelů. U nižších modelů můžete nastavit především fáze tréninku (tempo, doba, vzdálenost). Vyšší modely zase umožňují vytvořit trasu, kterou vás budou hodinky navigovat, nebo stáhnout a použít trasy ve formátu gpx.

Notifikace a upozornění

Chytrá oznámení jsou dostupná u obou kompatibilních operačních systémů (Android, iOS). Oznámení sestává z ikony aplikace a jeho znění. Všechny modely Forerunner podporují také možnost na oznámení reagovat. Vybrat můžete z přednastavené nabídky odpovědí nebo můžete definovat vlastní.

Hodinky vás mohou upozornit také na překročení různých metrik během sportování. Nastavit můžete buď rozsah nebo samotnou hodnotu. Toto nastavení je dostupné například v souvislosti s tempem, rychlostí, spálenými kaloriemi či překonanou vzdáleností. Hodinky vás upozorní vibracemi a zvukem.

Ovládání hudby

V nabídce hodinek Forerunner naleznete standardní modely a také modely s přívlastkem „Music“. Možnost ovládat hudbu z chytrého telefonu je ale pro všechny modely Forerunner společná. Hodinky umožňují přeskakovat skladby, vracet se k nim nebo je pozastavovat. Modely Music, jako například Forerunner 255S Music, nabízejí navíc úložiště pro ukládání vlastních skladeb. Pokud tím pádem rádi posloucháte hudbu z bezdrátových sluchátek během sportovních aktivit, chytrý telefon budete moci nechat doma.

Pro poslech hudby můžete použít Spotify nebo jiné služby
Pro poslech hudby můžete použít Spotify nebo jiné služby

Podpora externích senzorů pomocí ANT+

Technologie ANT+ slouží ke komunikaci mezi různými sportovními senzory. Zástupci z modelové řady Garmin Forerunner tuto technologii podporují. Pokud tím pádem používáte hrudní pás, snímač kadence nebo jiné zařízení s podporou ANT+, hodinky s tímto zařízením budou bez problému komunikovat.

Hodinky Garmin Forerunner - jak se v nich vyznat?

Hodinky a sporttestery Forerunner patří mezi nejstarší produkty v portfoliu Garmin. Název každého modelu obsahuje dvou až trojciferné číslo, které umisťuje model do nižší, střední a vyšší třídy. Jednotlivé třídy vám nyní ve stručnosti popíšeme.

Modely Forerunner 5x a 4x – nižší modelová řada

Tyto modely patří do nižší třídy a mezi jejich nejsilnější stránky patří kompaktní rozměry a cenová dostupnost. Nabídka funkcí je jen základní, ale navzdory nižší ceně jsou jejich senzory a měření poměrně přesné a spolehlivé. V nabídce jejich funkcí nenajdete například navigaci či Training Readiness (připravenost na trénink).

Ciferník hodinek je dobře viditelný i na přímém slunci
Ciferník hodinek je dobře viditelný i na přímém slunci

Modely Forerunner 2xx až 7xx – střední modelová řada

Střední třída modelů nabízí více funkcí, větší rozměry a delší výdrž na baterii. Někteří zástupci jsou k dispozici v několika konfiguracích, jako je Music (s úložištěm pro hudbu) či S (kompaktnější verze). Modely mají standardní tlačítkové ovládání a většina z nich podporuje navigaci ve formě směrových šipek.

Subjektivně považujeme hodinky za sportovní, ale přesto poměrně elegantní
Subjektivně považujeme hodinky za sportovní, ale přesto poměrně elegantní

Modely 9xx – vyšší modelová řada

Vyšší modely jsou typické dotykovým ovládáním a nejširší nabídkou funkcí. Větší rozměry umožňují výrobci zakomponovat do těchto modelů i větší baterie. Proto může jejich výdrž přesáhnout i 20 dní. Základní verze těchto hodinek bývá doplněna verzí Solar, která nabízí také solární nabíjení. Tyto modely kombinují to nejlepší ze sporttesterů a lifestylových chytrých hodinek.

Displej lze ovládat dotykem
Vyšší modely působí poměrně robustně

Řemínky hodinek Garmin Forerunner

Většina hodinek je vybavena řemínky Quick Release s teleskopickými jehličkami pro upevnění k tělu hodinek. Na jednotlivých modelech z řady naleznete řemínky o různé šíři, takže jejich vzájemná kompatibilita není vždy zaručena. Naopak nabídka příplatkových řemínků v daných rozměrech je poměrně široká. Jedná se o detail, který ocení většina uživatelů.

Šířka řemínků může být pro různé modely odlišná. Zatímco například model Forerunner 255S je vybaven řemínkem o šířce 18 mm, vyšší model 955 má 22mm řemínek. Pokud tím pádem zvažujete upgrade na vyšší modelovou řadu a rádi byste nadále využívali váš příplatkový řemínek, ujistěte se, že je nový model kompatibilní s jeho šířkou.

Řemínek je pohodlný a lze jej rychle vyměnit
Řemínek je pohodlný a lze jej rychle vyměnit

Garmin Forerunner – recenze a naše testované modely

V naší redakci jsme pro vás otestovali již několik modelů z řady Forerunner. Dbáme na to, abychom vám nabídli autentický a nezaujatý pohled na modely z každé třídy. V následující sekci vám přinášíme stručný popis námi testovaných modelů Garmin Forerunner.

Dámské hodinky Garmin Forerunner

Dámské modely naleznete téměř v každé cenové kategorii. Jejich hlavní předností jsou menší rozměry ciferníku. Z hlediska nabídky funkcí se pánské a dámské modely výrazně neliší. Dostupnost funkce Sledování menstruačního cyklu je závislá na uvedeném pohlaví ve vašem kontě aplikace Garmin Connect. Hodinky dokážou v souvislosti s cyklem sledovat jeho fáze či dokonce průběh těhotenství.

Pánské hodinky Garmin Forerunner

Pánské modely mají zpravidla větší rozměry a jsou tím pádem vybaveny širšími řemínky. Tyto modely sedí pohodlně i na širších zápěstích. V případě, že neholdujete robustním modelům a rádi byste sáhli po střední třídě, doporučujeme vám také modely Forerunner z řad 7xx či 6xx.

Pro koho jsou hodinky Garmin Forerunner vhodné

Jak jsme zmínili již v úvodu, hodinky jsou vhodné především pro aktivní sportovce. Bez ohledu na to, zda sportujete jen rekreačně nebo profesionálně, v nabídce modelů Forerunner si najde svého favorita téměř každý. Sportovní metriky jsou nejdetailnější během monitorování běžeckých disciplín, ale to neznamená, že hodinky nejsou vhodné i pro jiné sporty.

Mnozí zástupci řady patří mezi nejlepší chytré hodinky na plavání či dokonce triatlon. Modely podporují integraci s fitness aplikacemi jako Strava či Zwift a v nabídce funkcí většiny hodinek nechybí ani GPS pro sledování vašich tras nebo NFC pro bezkontaktní platby. Hodinky doporučujeme také lidem, kteří potřebují mít stálý přehled o svém zdravotním stavu. Měření a odhad fyziologických funkcí patří mezi nejpřesnější v porovnání s konkurencí.

Komu hodinky Garmin Forerunner nedoporučujeme

Hodinky naopak nedoporučujeme lidem, kteří hledají minimalistické a elegantní hodinky jako náhradu chytrých telefonů. Modely Forerunner v době psaní našeho článku nepodporují vkládání sim karet ani realizování hovorů. Hovory ale můžete přijímat, odmítat nebo na ně reagovat předdefinovanými zprávami.

Hodinky Garmin Forerunner nepatří mezi nejlevnější. Přestože mnohé nabízejí vynikající poměr ceny a výkonu, nedoporučovali bychom je osobám, které chtějí na hodinkách výrazně ušetřit. Rozmanitá nabídka funkcí a bohaté uživatelské prostředí dále nemusí být ideální pro starší osoby nebo děti. Pokud hledáte hodinky pro děti, přečtěte si náš článek o nejlepších modelech pro tuto věkovou kategorii.

Autor: Martin Dajča
Autor: Martin Dajča
Rád tlumočím své zkušenosti a komplexní myšlenky do srozumitelné řeči pro spotřebitele a spotřebitelky. Ve svém volném čase se věnuji běhu, cyklistice a výletům po svém okolí. V mém portfoliu proto naleznete recenze chytrých hodinek, autokamer a mnohých dalších pomocníků do každodenního života.
Jak se vám líbil tento článek?
5/5 - (2 hodnocení)
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Garmin Forerunner 965
Tip redakce
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram