ITmix.cz logo

Recenze: autokamera TrueCam H5 WiFi

Silné stránky
  • Magnetický držák
  • Variabilní umístění
  • Displej
  • Wi-Fi připojení
  • Kompaktní rozměry
  • Ochranné pouzdro
Slabé stránky
  • Chaotické ovládání
  • Jen FHD rozlišení
  • Aplikace potřebuje doladit
  • Bez režimu fotografování

TrueCam H5 WiFi je jedna z levnějších autokamer z portfolia výrobce. Kamera zároveň patří mezi nejmenší v nabídce, což přináší mnoho výhod. Mezi jejími funkcemi nechybí cyklické nahrávání, zamykání záznamu, WDR či detekce pohybu. Autokamera H5 WiFi je tím pádem praktickým a nenápadným společníkem na cesty za velmi rozumné peníze. Její instalace je intuitivní a díky přehlednému manuálu i rychlá. Balení obsahuje také ochranné pouzdro pro uskladnění kamery mimo držák.

Balení TrueCam H5 WiFi – kompaktní kamera ve velké krabici

Na jedné straně chápeme snahu výrobců snižovat náklady na balení. Připadá nám ale zbytečné balit drobnou autokameru do krabice o podobných rozměrech, jako u nejvíc vybaveného modelu v nabídce. Výsledkem je množství syntetické pěny, a dokonce i dvojité dno, aby byla krabice nějak “vyplněna”.

Balení autokamery je vyrobeno z recyklovaných materiálů, což oceňujeme. Krabice se skládá ze dvou částí. Na horní části se nachází strohé vyobrazení autokamery a její název. Spodní část je doplněna základními charakteristikami modelu. Položek v balení není mnoho - nachází se mezi nimi:

  • autokamera TrueCam H5 WiFi
  • magnetický držák se samolepicí plochou,
  • USB adaptér do 12V zásuvky (zapalovače),
  • napájecí microUSB kabel,
  • USB/microSD redukce pro přenos souborů,
  • dvě náhradní samolepicí plochy držáku,
  • pět samolepicích úchytů na kabel,
  • samolepky a magnetka s logem výrobce
  • a ochranné pouzdro.

Parametry TrueCam H5 WiFi – nižší cena přináší kompromisy

Nízká cena je atraktivní pro mnoho uživatelů. Často se za ní ale skrývají kompromisy, které nemusí být na první pohled zjevné. U autokamery TrueCam H5 WiFi je ale hned z parametrů jasné, kde výrobce šetřil. Pokud chcete vědět více o vlastnostech, podle kterých byste měli autokameru vybírat, přečtěte si našeho průvodce výběrem.

Max. rozlišení1080p (30 FPS)
Max. snímkovací frekvence60 FPS
Úhel záběru přední kamery130°
Úhlopříčka displeje1,5“
Provozní teplota-10 až +50 °C
Vestavěný akumulátorAno (420 mAh)
KonektivitaWi-Fi, microSD, microUSB
MikrofonAno
Max. kapacita microSD karty64 GB
Rozměry (V x Š x H)4,5 x 4,5 x 5,5 cm

Instalace autokamery je jednoduchá

Instalace je popsána na stručném návodu, ve kterém se dá snadno orientovat. Samotný proces od rozbalení po první nahrávání jízdy vám nezabere víc než 15 minut. Pojďme si nyní instalaci pro lepší pochopení shrnout.

Základní nastavení

Montáž TrueCam H5 WiFi je stejně intuitivní a jednoduchá jako u ostatních autokamer TrueCam. Prvním krokem je vložení microSD karty. V českém návodu je uvedena maximální kapacita karty 128 GB. Ve všech ostatních jazycích i na spodní straně krabice je uvedeno 64 GB.

My jsme tedy autokameru otestovali s kartou o kapacitě 128 GB a na žádný problém jsme během používání nenarazili. Uživatelům ale doporučujeme držet se pokynů výrobce, jelikož může jít v našem případě jen o náhodu nebo chybu v tisku. Po vložení microSD karty byste ji měli formátovat a tento proces opakovat jednou za měsíc pro optimální fungování kamery.

MicroSD karta není součástí balení.

V dalším kroku byste měli zapojit USB adaptér do 12V zásuvky (zapalovače). Do adaptéru poté připojte USB napájecí kabel a ten následně zasuňte do držáku na sklo. Výhodou přibaleného adaptéru jsou dva USB sloty, takže je v podstatě USB rozdvojkou. Pokud vám ale adaptér nevyhovuje a vaše auto je vybaveno USB zásuvkou, můžete ji samozřejmě použít. Její výstupní napětí ale musí být 5 V a výstupní proud 1 A.

Autokamera je vybavena vestavěnou baterií. Lze ji tak používat i v případě, že není napojena na elektrický zdroj. Po připojení ke zdroji se autokamera automaticky zapne a začne nahrávat.

Kde koupit TrueCam H5 WiFi
TrueCam H5 WiFi
Hodnocení
3.7/5

Nastavení funkcí

Před nalepením autokamery na sklo je vhodné nastavit její funkce. Máme na mysli hlavně G-senzor, cyklické nahrávání či detektor pohybu. Nastavování po nalepení na sklo může být náročnější, protože se kamera hned po odpojení z držáku vypne. Výhodou však je, že můžete funkce nastavovat nejen na displeji kamery, ale také v aplikaci na chytrém telefonu.

Displej usnadňuje nastavení kamery, ale pro přehrávání záznamů není vhodný
Displej usnadňuje nastavení kamery, ale pro přehrávání záznamů není vhodný

Umístění TrueCam H5 WiFi na sklo

Výrobce udává jako ideální místo pro kameru prostor mezi čelním sklem a vnitřním zpětným zrcátkem. Autokamera by tak měla jen minimálně překážet ve výhledu řidiče. Přikazuje to i česká legislativa, o které se můžete dočíst více v našem článku o zákonně nezávadném umístění kamery.

Výrobce TrueCam doporučuje pro lepení držáku teplotu od 20 do 40 °C. V tomto rozmezí je samolepicí plocha nejvíce adhezní. Před lepením je nutné najít takové místo, ze kterého bude mít kamera nejlepší výhled. Proto vám doporučujeme, abyste lepicí plochu nechali ještě zakrytou a místo hledali na „sucho“.

Obraz kamery můžete sledovat buď na displeji, nebo na chytrém telefonu přes aplikaci Roadcam, kterou si popíšeme níže. Nakonec stačí odlepit ochrannou vrstvu samolepicí plochy a držák pevně přitlačit na sklo. Autokamera je přichycena k držáku magnetem. V případě, že kameru nebudete v autě potřebovat, můžete ji tedy jednoduše odpojit, uložit do pouzdra a odložit.

Kabeláž nepatří na oči

Při montáži kamery byste neměli zapomenout ani na správné umístění kabelů. Volně visící kabely v interiéru auta mohou jízdu pořádně znepříjemnit a ohrozit celou posádku. Při umisťování kabelů můžete použít také přibalený nástroj pro jejich ukrytí, abyste kabely zatlačili do různých mezer v kabině.

Při instalaci autokamery jsme narazili na možný problém se kterým se můžou někteří uživatelé setkat. A ten spočíval v samolepicích úchytech kabelu. Úchyty jsme umístili na A-sloupek spolujezdce, přístrojovou desku a středovou konzoli. Na každé ze tří částí je odlišný povrch. Zatímco na středové konzoli držely úchyty dobře, z A-sloupku a přístrojové desky se odlepily hned po upevnění kabelu. Úchyty jsou tím pádem ideální hlavně na hladké a lesklé povrchy, přestože je jejich lepicí plocha měkká a tvarovatelná.

Pokud byste se chtěli úchytům zcela vyhnout, můžete napájecí kabel skrýt pod plasty. Kabel může směřovat zádveřím k oknu, odkud může pokračovat pod stropnicí. Díky tomuto vedení bude kabel také zásadně méně vidět.

Napájení kamery TrueCam H5 WiFi

Napájení autokamery není na první pohled jasné. Na stránkách modelu výrobce udává, že je model vybaven superkondenzátorem. Ten dokáže ve srovnání s akumulátorem lépe odolávat výkyvům teplot a napětí. Obecně je také bezpečnější a odolnější.

Při testování nám ale několik detailů napovědělo, že má autokamera vestavěnou baterii. V manuálu jsme narazili na zmínku o 420mAh akumulátoru a na displeji autokamery naleznete také indikátor nabití baterie. Napájení prostřednictvím superkondenzátoru, které udává výrobce a mnohé jiné internetové zdroje, považujeme za chybné.

Funkce

Navzdory drobným rozměrům a nízké ceně nabízí autokamera několik praktických funkcí, které ocení mnozí řidiči či mnohé řidičky. TrueCam H5 WiFi nabízí následující funkce.

Kde koupit TrueCam H5 WiFi
TrueCam H5 WiFi
Hodnocení
3.7/5

Cyklické nahrávání

Nahrávání do smyčky je funkce, která je společná pro většinu moderních autokamer. Jejím účelem je zabránit zastavení nahrávání v případě, že se paměť microSD karty zaplní. Kamera začne v takovém případě automaticky přepisovat nejstarší záznamy.

Uzamčení záznamu

V případě, že nechcete při cyklickém nahrávání přijít o důležité nahrávky, můžete je přesunout do chráněné složky. Během nahrávání stačí krátce stisknout tlačítko Menu/Mode a nahrávka se uzamkne. Zklamalo nás, že je toto jediný postup, jak záznam uzamknout. Aplikace tuto možnost neumožňuje. Nejedná se ale o problém jednoho modelu. Mezi autokamerami TrueCam je tento systém standardem.

G-senzor

Autokamera využívá G-senzor k detekci nárazů během jízdy či po zaparkování. Jakmile dojde během jízdy ke kolizi, aktuální záznam se automaticky zamkne proti odstranění. H5 WiFi nabízí tři úrovně citlivosti. V případě, že je citlivost nastavena na nejvyšší úroveň, může se stát, že se záznam zamkne i v případě jízdy po nerovné vozovce.

U modelu TrueCam H7 WiFi se nám při nejvyšší citlivosti podařilo během krátké jízdy nahrát hned několik nouzových nahrávek. Důvodem byly právě nerovnosti vozovky. U recenzovaného modelu ale nevedla k automatické ochraně ani nejvyšší citlivost G-senzoru na stejné trase.

Parkovací režim

G-senzor je základem i pro parkovací režim. V případě, že je auto zaparkováno a dojde k nárazu, nahrávání se automaticky spustí a měla by vzniknout 20sekundová nahrávka. Tato funkce je díky vestavěnému akumulátoru dostupná i v případě napájení z 12V zásuvky, která se po vypnutí zapalování většinou také vypne. Stálé napájení tak v novějších vozidlech nebudete muset zajišťovat pomocí tvz. "Hardwire kitu".

Detekce pohybu

Autokamera TrueCam H5 WiFi je podle výrobce vybavena také funkcí detekce pohybu. Kamera by měla automaticky spustit nahrávání v případě, že je auto zaparkované a že se v zorném poli kamery  začne někdo pohybovat. Opět jde o funkci, která je díky akumulátoru dostupná i v případě vypnutého externího napájení.

Otočení obrazu o 180° a flexibilní adaptér

I když se to na první pohled nemusí zdát jako praktická funkce, mnozí řidiči na ni nedají dopustit. Vzhledem k flexibilitě adaptéru je umístění kamery velmi variabilní. Pokud je vaše auto dost vysoké a vpředu krátké, můžete mít kameru umístěnou také na přístrojové desce.

V takovém případě je autokamera vzhůru nohama, o čemž svědčí i otočený název výrobce. Abyste při takovém umístění neměli uživatelské prostředí také opačně, nabízí software i funkci rotace.

U běžných aut ale umístění na přístrojovku nedoporučujeme. Kamera tak sice brání ve výhledu minimálně, ale její zobrazovací pole je značně zkresleno kapotou a právě i přístrojovou deskou. Takové umístění je vhodné spíše pro tahače, nákladní auta nebo dodávky, které mají kabinu řidiče umístěnou výše, než běžná auta.

Příplatkové funkce autokamery

Vzhledem k tomu, že autokamera nemá GPS modul, nenabízí na výrobě funkce závislé na znalosti aktuální polohy. Máme na mysli především zobrazení rychlosti či souradnic v záznamu nebo režim tachometru. Výrobce ale nabízí za příplatek magnetický držák s integrovaným GPS modulem. Připojení k autokameře a napájení funguje na stejném principu jako u standardního držáku.

Kde koupit TrueCam H5 WiFi
TrueCam H5 WiFi
Hodnocení
3.7/5

TrueCam H5 WiFi lze ovládat manuálně nebo pomocí aplikace

Ovládání je nejslabším článkem autokamery TrueCam H5 WiFi. Model sice je vybaven displejem, který pořád zobrazuje to, co se s kamerou děje, ale čtyři tlačítka ovládání jsou příliš komplikovaná. Tlačítka jsou uspořádána ve dvou řadách a překrývá je jeden společný plastový kryt. Snadno se tím pádem stane, že netrefíte správné tlačítko a dostanete se v kameře jinam, než jste plánovali.

Na spodní straně autokamery TrueCam H5 WiFi naleznete tato tlačítka:

  • OK/Power – tlačítko se symbolem kruhu
  • Menu/Mode – tlačítko se symbolem okénka
  • Up a Down – tlačítka se šipkami
  • Reset – drobné tlačítko stojící mimo ostatní

Po delším používání si člověk na toto ovládání nemusí zvyknout. Ani chod tlačítek se příliš nemění, takže se může snadno stát, že je zmáčknete více najednou. Pro rychlé a pohotové ovládání jsou zkrátka příliš malá. Další problémy s ovládáním má autokamera společné s modelem TrueCam M11 GPS 4K. Každé tlačítko má hned několik funkcí. Kromě tlačítka Reset, kterým kameru kdykoli restartujete, nabízejí tlačítka dvě funkce – stisknutí a přidržení.

To ještě nezní tak špatně. Jenže pokud si k tomu přidáme různé režimy, které software kamery nabízí a ve kterých se tlačítka chovají různě, získáme chaotické a nepříliš „user friendly“ ovládání, které si jen těžko zapamatujete.

Pro představu, funkce v jednotlivých režimech se liší následovně:

  • Funkce tlačítek v režimu video – nahrávání, otočit obraz o 180°, zamykání záznamu, zapnout Wi-Fi, focení
  • Funkce tlačítek v režimu přehrávání – spustit přehrávání, přetáčení nahrávek, pohyb mezi nahrávkami

Ovládání TrueCam H5 WiFi přes aplikaci

Autokamera podporuje Wi-Fi připojení k aplikaci v chytrém telefonu. Aplikace Roadcam je dostupná v obchodě Google Play i App Store. Vzhledem k rozměrům displeje autokamery se jedná o praktický doplněk. V aplikaci se dá snadno orientovat a její prostředí je přehledné.

Aplikace je stejná jako ta, kterou jsme pro vás testovali s modelem TrueCam M11 GPS 4K. I v tomto případě na vás čeká jen částečný překlad z angličtiny do češtiny, což může některým uživatelům vadit. Aplikace ale nabízí několik praktických funkcí, mezi kterými nechybí:

  • prohlížení archivu nahrávek a fotek,
  • spuštění/zastavení nahrávání,
  • pořizování fotografií,
  • změna nastavení záznamu či autokamery
  • a úprava záznamů.

Nahrávky je možné stahovat i do paměti telefonu. Přenos je vzhledem k malé velikosti souborů rychlý. Nahrávky lze v aplikaci i zkracovat nebo doplnit zvukovými stopami. Trochu nás ale zklamalo, že aplikace nedokáže záznamy uzamknout nebo opět odemknout. K ochránění záznamu před odstraněním tak můžete použít pouze tlačítko na kameře.

Párování přes WiFi je jednoduché, ale aplikace má své mouchy

V čem má ale aplikace jasné mezery, je plynulý a spolehlivý chod. Při testování se nám vícekrát stalo, že aplikace zcela zamrzla a bylo nutné její restartování. Několikrát se stalo i to, že se autokamera po spárování přes WiFi samovolně odpojila. Samotný proces párování aplikace s autokamerou je ale velice jednoduchý, což oceňujeme. Chcete-li se ke kameře připojit, stačí následovat tyto kroky:

  • v nastaveních autokamery aktivujte WiFi,
  • v nastavení WiFi připojení telefonu zvolte autokameru TrueCam H5 WiFi,
  • po připojení otevřete aplikaci Roadcam a v ní vyberte název vaší autokamery,
  • po připojení se automaticky spustí nahrávání a jeho aktuální obraz.

Automatické spuštění nahrávání lze v nastaveních aplikace i vypnout, což opět oceňujeme. V případě, že toto nastavení necháte aktivní, spustí se nahrávání vždy, když se vrátíte na úvodní obrazovku. Trochu nás zarazilo i to, že pokud spustíte nahrávání a v aplikaci otevřete archiv, nahrávání se ihned zastaví.

Kde koupit TrueCam H5 WiFi
TrueCam H5 WiFi
Hodnocení
3.7/5

Na závěr zmíníme ještě jeden praktický doplněk aplikace, kterým je archiv rozdělen na běžné nahrávky, nouzové záznamy a fotografie.

Kvalita záznamu

Největším limitem autokamery je její rozlišení. Právě to je parametr, na kterém se při výrobě nejvíce šetřilo. Rozlišení 1080p naleznete v dnešní době hlavně u levných autokamer. U dražších modelů jako TrueCam M11 GPS 4K nebo TrueCam H7 GPS jde jen o doplňkovou možnost.

U většiny dražších modelů je toto rozlišení dostupné také se snímkovací frekvencí 60 FPS. Autokamera H5 WiFi nahrává ve FullHD rozlišení jen s 30 FPS. Vyšší snímkovací frekvence je dostupná jen v případě rozlišení 720p, které je ale na dnešní dobu poměrně zastaralé.

Denní záznamy autokamery TrueCam H5 WiFi

Přesuňme se ale ke kvalitě záznamu. Pro nejvyšší kvalitu záznamu potřebuje autokamera ideální podmínky. Máme na mysli dostatek denního světla, žádné přímé slunce, běžnou rychlost po městě a minimum odrazů od přístrojové desky. Jakmile je jedna z těchto podmínek porušena, kvalita záznamu klesá.

Při přímém světle do snímače je většina objektů ve stínu (SPZ, osoby, značky) téměř neviditelná. WDR stíhá obraz upravovat spolehlivě jen v případě, že světlo svítí do kamery ze strany. Přes den je odraz od přístrojové desky výrazný. Ve chvíli, kdy by mohly být objekty nejlépe viditelné, procházejí právě oblastmi s odrazem desky.

Přímé světlo snižuje kvalitu nahrávek
Přímé světlo snižuje kvalitu nahrávek

Na denním záznamu ale oceňujeme barvy. I v případě přímého slunce si barvy zachovávají pěknou sytost. Pro řidiče a řidičky v provozu ale tento detail nemá velký význam. Čitelnost SPZ je ideální ze vzdálenosti od 8 do 10 metrů. Při dobrém světle lze rozeznat i nápisy a znaky otočené kolmo k vašemu autu (umístěná např. na straně vozovky), které jsou čitelné i na okrajích zorného pole. Čitelnost na záznamu nezlepšilo ani zvýšení snímkovací frekvence na 60 FPS s rozlišením 720p.

S nerovnostmi si kamera během dne poradí hravě. Na níže přiložené nahrávce můžete vidět, že nedochází k žádným problémům se zaostřením obrazu či přenášením vibrací do záznamu.

Kvalita nahrávek v noci je v při běžné jízdě solidní

V noci je kvalita záznamu opět velmi závislá na podmínkách. V případě úplné tmy kolem jsou objekty, na které svítí reflektory auta, dobře rozeznatelné. SPZ jsou za takových okolností čitelné i na standardní vzdálenost 10 metrů. Situace se ale mění v případě více zdrojů světla. Jak můžete vidět na záznamu z noční jízdy ve městě, SPZ protijedoucích aut jsou nečitelné po celou dobu, co jsou na záznamu.

Záznam při horších světelných podmínkách na vozovce s nerovnostmi je také poměrně povedený. Vibrace se nepřenášejí do videa, autokamera nemá problém se zaostřením a dobře hodnotíme také úroveň šumu.

Autokamera je vhodná pro tvorbu FullHD nahrávek kratších jízd během dne. Je ideální volbou pro řidiče, kteří mají na pořízení takového zařízení omezený rozpočet. Není příliš vhodná pro noční nahrávky na úsecích v rychlém provozu.

Kde koupit TrueCam H5 WiFi
TrueCam H5 WiFi
Hodnocení
3.7/5

Nejčastějsí otázky a odpovědi

Má TrueCam H5 WiFi vestavěný akumulátor?

Ano, autokamera je vybavena vestavěnou baterií o kapacitě 420 mAh. Autokameru je tak možné používat i bez připojení ke zdroji napájení.

Dají se s TrueCam H5 WiFi pořizovat fotky?

Fotografie lze pořizovat buď pomocí tlačítka na autokameře nebo přímo v aplikaci Roadcam. V obou případech ale musí zároveň probíhat nahrávání.

Podporuje TrueCam H5 WiFi zadní kameru?

TrueCam H5 WiFi nedisponuje vstupem pro napájení zadní kamery. V případě, že hledáte autokameru pro nahrávání dění za autem, doporučujeme vám TrueCam M11 GPS 4K nebo TrueCam H7 GPS, které podporují příplatkové zadní kamery.

Závěr - Pro koho je autokamera TrueCam H5 WiFi vhodná?

Kamera do auta TrueCam H5 WiFi je kompaktním společníkem na cesty pro nenáročné řidiče a řidičky. Nabízí záznamy s maximálním rozlišením 1080p s 30 FPS. Její magnetický držák patří mezi největší výhody. Autokameru můžete přichytit na čelní sklo osobního auta, dodávky či tahače. Díky možnosti otočit interface na displeji o 180°, můžete kameru upevnit i na přístrojovou desku.

Displej mimo jiné usnadňuje nastavování a ovládání. Ve výbavě modelu naleznete několik praktických funkcí, které oceníte při každodenním používání. Máme na mysli hlavně cyklické nahrávání, G-senzor či ochrana záznamu před odstraněním.

V případě, že hledáte autokameru s vyšší kvalitou záznamu, vyzkoušejte TrueCam M11 GPS 4K. Pokud hledáte kameru do auta s vyšším rozlišením za nízkou cenu, doporučujeme vám model TrueCam H7 GPS.

Recenze: autokamera TrueCam H5 WiFi
  • Kvalita záznamu
  • Funkce
  • Ovládání
  • Instalace
3.7

Drobná kamera s displejem a užitečnými funkcemi

TrueCam H5 WiFi je jedna z levnějších autokamer z portfolia výrobce. Kamera zároveň patří mezi nejmenší v nabídce, což přináší mnoho výhod. Mezi jejími funkcemi nechybí cyklické nahrávání, zamykání záznamu, WDR či detekce pohybu. Autokamera H5 WiFi je tím pádem praktickým a nenápadným společníkem na cesty za velmi rozumné peníze. Její instalace je intuitivní a díky přehlednému manuálu i rychlá. Balení obsahuje také ochranné pouzdro pro uskladnění kamery mimo držák.

Klady

  • Magnetický držák
  • Variabilní umístění
  • Displej
  • Wi-Fi připojení
  • Kompaktní rozměry
  • Ochranné pouzdro

Zápory

  • Chaotické ovládání
  • Jen FHD rozlišení
  • Aplikace potřebuje doladit
  • Bez režimu fotografování
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Martin Dajča
Autor: Martin Dajča
Rád tlumočím své zkušenosti a komplexní myšlenky do srozumitelné řeči pro spotřebitele a spotřebitelky. Ve svém volném čase se věnuji běhu, cyklistice a výletům po svém okolí. V mém portfoliu proto naleznete recenze chytrých hodinek, autokamer a mnohých dalších pomocníků do každodenního života.
Jak se vám líbil tento článek?
3.7/5 - (3 hodnocení)
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: autokamera TrueCam H5 WiFi
TrueCam H5 WiFi
Hodnocení: 3.7/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram