ITmix.cz logo

Povinné ručení pro elektrokoloběžky

Elektrokoloběžky využívají elektromotory jako svůj primární zdroj pohybu. Právě proto by měly legislativně patřit mezi motorová vozidla. Donedávna patřily všechny koloběžky s maximální rychlostí do 25 km/h (konstrukční i limitovanou) a motorem o výkonu do 1 kW do stejné kategorie jako kola, resp. nemotorová vozidla (§ 57 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb a Vyhláška č. 341/2014 Sb., příloha 12, část C, bod 8). Koloběžky s vyšší maximální rychlostí v očích zákona tak prakticky neexistovaly.

Nicméně výkon motorů koloběžek meziročně stále stoupá a spolu s ním také hmotnost a maximální rychlost, která po odstranění omezovače snadno přesahuje 25 km/h. Takto výkonné a těžké elektrokoloběžky jsou dnes volně dostupné, ale v zákoně nejsou dosud popsány. Jejich používání a případná nehoda s sebou přináší vyšší potenciální škody na majetku a zdraví, za které by beze změny zákona "neměl kdo platit".

Novela zákona tím pádem rozšiřuje pojem motorové vozidlo o elektrokoloběžky se specifickými parametry, které si popíšeme níže. Abyste mohli svou elektrokoloběžku používat v souladu s předpisy, budete si muset uzavřít povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, stejně jako u motocyklů nebo osobních aut.

Stručné shrnutí zatím známých informací

  • Poslanecká sněmovna zahrnula výkonnější elektrokoloběžky mezi motorová vozidla.
  • Za motorová vozidla zákon považuje elektrokoloběžky s jakoukoli hmotností a maximální konstrukční rychlostí nad 25 km/h a elektrokoloběžky s hmotností nad 25 kg a maximální konstrukční rychlostí nad 14 km/h.
  • Pro provoz motorových vozidel (včetně elektrokoloběžek) je nezbytné uzavřít povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
  • SPZ zatím elektrokoloběžky nedostanou a technická prohlídka nebude pro jejich používání vyžadována
  • Identifikátor elektrokoloběžky pro uzavření/ověření pojištění zatím není znám.
  • Změny jsou platné od 1. dubna 2024.
  • Identifikátor pro uzavření pojištění je ve většině případů číslo rámu. Pokud se na koloběžku vztahuje povinnost uzavřít pojištění, měl by vám její výrobce tento údaj poskytnout.

Pro dodatečné informace jsme kontaktovali několik českých pojišťoven. Ze získaných informací vyplývá že většina pojišťoven zatím nemá vytvořené produkty určené pouze pro elektrokoloběžky.

Kde koloběžku za současné situace pojistit?

Například ČSOB vám koloběžku pojistí jako moped, pokud znáte její VIN kód. Pojišťovna Slávia zase zahrnuje pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou elektrokoloběžkou v pojištění domácnosti. V pojišťovně Allianz jsme se zase doslechli, že zákon přichází v platnost až na přelomu června a července, což je v rozporu s informacemi z portálu Zákony pro lidi.

Ze všech pojišťoven, které jsme oslovili, se v současnosti jeví jako nejlepší varianta pojistit koloběžku jako moped u ČSOB.

Pojišťovna Kooperativa má na svých stránkách připravený produkt a také nabízí online formulář pro spočítání pojištění. Podle informací na stránce by mělo roční postení vycházet přibližně na 250 kč.

Pojišťovna Allianz umožňovala klientům pojistit elektrokoloběžky již koncem roku 2023 jako motorky. Stejné řešení nabízí i po vstupu novely v platnost. Pojištění lze sjednat online nebo na pobočce. Důležité údaje pro sjednání jsou následující:

  • typ pohonu je elektrický,
  • výkon elektrokoloběžky,
  • VIN kód nebo číslo rámu.

Elektrokoloběžka jako motorové vozidlo

Pohon elektrokoloběžky má primárně na starosti elektromotor. Přestože se na většině koloběžek můžete odrážet i bez zapnutí motoru, zůstává hlavním zdrojem jejího pohybu. Jedná se tak o jeden z důvodů schválení novely zákona č. 30/2024 Sb., která by měla vstoupit v platnost 1. dubna 2024 a která považuje elektrokoloběžky za motorová vozidla (stejně jako osobní auta, motorky či skútry).

Model Pro 2 je narozdíl od předchůdce osazený reflexními prvky
Výkon elektrokoloběžek stoupá každým rokem

Přestože je elektrokoloběžka legislativně považována za motorové vozidlo, SPZ ani technická kontrola nejsou k jejímu provozování zatím potřebné.

Platí novela zákona také pro elektrokola?

Na rozdíl od elektrokoloběžek, pohon elektrokol je primárně zajištěn lidskou silou. Motor slouží pouze ke zmírnění zátěže, kterou pohyb na kole představuje pro naše tělo. Jelikož je tím pádem elektromotor jen sekundárním zdrojem energie pro pohyb, nejsou elektrokola považována za motorová vozidla.

SPZ zatím elektrokoloběžky nedostanou. O tomto návrhu ale sněmovna také uvažuje.

Kterých elektrokoloběžek se týká povinné pojištění?

Novela zákona, kterou schválila poslanecká sněmovna, nemusí platit pro všechny elektrokoloběžky na trhu. Povinnost uzavřít pojištění povinného ručení je uložena uživatelům pouze těch koloběžek, jejichž maximální konstrukční rychlost přesahuje 25 km/h při jakékoli hmotnosti nebo rychlost 14 km/h s hmotností nad 25 kg. Tyto podmínky se vztahují kromě elektrokoloběžek také na všechna ostatní motorová vozidla (např. vozidla Segway, jednokolky, hoverboardy, elektrické skateboardy).

Dle zákonodárců jsou takto výkonné nebo těžké elektrokoloběžky rizikem nejen pro jezdce, ale také jejich okolí a cizí majetek. Podle průzkumu České asociace pojišťoven vzrostl počet nehod na elektrokoloběžkách za posledních pět let desetinásobně. Případnou újmu, která vznikne provozováním elektrokoloběžky, proto zaplatí pojišťovna poskytující povinné ručení.

Je ideálním parťákem do města a na cyklostezky
Pojištění se bude týkat hlavně výkonnějších elektrokoloběžek

Co je maximální konstrukční rychlost?

Většina moderních elektrokoloběžek je továrně omezena na maximální rychlost 25 km/h. Nejedná se však o maximální konstrukční rychlost, ale o bezpečnostní omezení. Maximální konstrukční rychlost je ta, kterou dokáže koloběžka dosáhnout bez omezení a bez rizika poškození motoru. To, že je koloběžka prodávána s maximální rychlostí 25 km/h neznamená, že je to zároveň její maximální dosažitelná rychlost.

Většina výrobců, kteří prodávají koloběžky s omezovačem, nabízí zároveň možnost omezovač deaktivovat nebo přestavit v ovládací aplikaci na chytrém telefonu či přímo na koloběžce. Příkladem může být koloběžka MS Energy e20, která má rychlost limitovanou na 25 km/h. Po deaktivaci omezovače v aplikaci lze dosáhnout rychlosti až 40 km/h, což je maximální konstrukční rychlost dané koloběžky.

Povinné ručení a sdílené elektrokoloběžky

Situace s povinným pojištěním elektrokoloběžek, které nevlastníte (typicky ty sdílené), je poměrně nejasná. Zákon ukládá povinnost především provozovatelům, mezi něž patří hlavně vlastníci. Provozovatelem ale může být také jiná osoba, která je zapsána v registru silničních vozidel (§ 2, bod C) zákona 361/2000 Sb.).

Z našich zdrojů je sice jasné, že pojištění sdílených elektrokoloběžek bude povinné, zatím však nevíme, kdo bude osobou odpovědnou za jeho uzavření – jestli to bude majitel (resp. firma) nebo krátkodobý uživatel.

Cena povinného ručení a pokuty za používání nepojištěné koloběžky

Výše ceny povinného pojištění se liší v závislosti na několika parametrech. V případě osobních motorových vozidel jsou důležité nejen jeho technické parametry (výkon, rok výroby, objem motoru), ale také údaje o vlastníkovi (rok vydání řidičského průkazu, resp. doba aktivního řízení, minulé pojistné události atp.).

Přesná cena povinného ručení elektrokoloběžek není známa, jelikož produkty pojišťoven zatím nejsou dostupné. S jistotou však víme, že se bude cena mimo jiné odvíjet od výkonu koloběžky. Například cena pojištění koloběžky Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Pro o výkonu 350 W bude o něco nižší než u koloběžky BLUETOUCH BT1000 o výkonu 1000 W. Okolnosti zvyšující cenu pojistného může také patřit minulá jízda na elektrokoloběžce pod vlivem alkoholu.

Hrubý odhad ceny nám může poskytnout aktuální povinné ručení mopedů, jejichž výkon se pohybuje od 1000 do 1750 W. V jejich případě se cena pohybuje mezi 100 až 500 kč/rok s maximální výší pojistného plnění do 50 000 000 kč.

Výše pokuty za používání elektrokoloběžky bez povinného ručení zatím není známa. V případě, že budete na takové koloběžce zastaveni příslušníkem PČR, bude mít právo požádat vás, abyste koloběžku odstavili a nepoužívali.

Nejčastější dotazy a odpovědi

Jaké předpisy platí pro elektrokoloběžky?

Elektrokoloběžkou můžete jezdit rychlostí pod 25 km/h na jakékoli cyklostezce. V případě překročení rychlosti 25 km/h je nutné přesunout se na silnici a řídit se pravidly silničního provozu. Jízda na elektrokoloběžce je spojena s nulovou tolerancí k hladině alkoholu v krvi. Další předpisy naleznete na stránkách PČR.

Je pojištění elektrokoloběžky povinné?

Novela zákona ukládá povinnost uzavřít povinné pojištění odpovědnosti z provozu jen u těch elektrokoloběžek, které splňují podmínky uvedené v našem článku. V případě, že si tuto povinnost nesplníte, budete riskovat pokutu nebo odstavení elektrokoloběžky.

Jaká je výše ceny pojistného za elektrokoloběžku?

Výše ceny pojistného zatím není známa. Bude se však odvíjet především od výkonu motoru koloběžky a charakteristik jejího uživatele. Cena by se mohla pohybovat kolem 300 kč ročně.

Autor: Martin Dajča
Autor: Martin Dajča
Rád tlumočím své zkušenosti a komplexní myšlenky do srozumitelné řeči pro spotřebitele a spotřebitelky. Ve svém volném čase se věnuji běhu, cyklistice a výletům po svém okolí. V mém portfoliu proto naleznete recenze chytrých hodinek, autokamer a mnohých dalších pomocníků do každodenního života.
Jak se vám líbil tento článek?
4.7/5 - (16 hodnocení)
Komentáře (29) – Povinné ručení pro elektrokoloběžky
  1. To je ale novinka. Dříve jsem na svou elektrokoloběžku, která jede rychlostí až 35km v hodině nepotřebovala :-(. Hlavním problémem je, že nevím, kde si ho sjednat. Teď to teda nemusím řešit, protože jí přes zimu nebudu používat, ale na jaře už to budu muset řešit. A když se mrknu na srovnávač pojištění třeba ****, tak tam nic takového není.

  2. Je 23.12. Zákon vyšel v platnost a pojištovny stále nic nenabízí. Já musím jezdit i v zimě do práce, tak prostě budu jezdit bez toho a případného policistu pošlu do pr..Nemám s tím problém platit povinné ručení, ale jak když to nedokáží ani zařídit, aby to fungovalo správně...

  3. Dnes je 12.1.2024 a stále pojišťovny nic nenabízí, teď jsem 2h odvolávala pojišťovny, paní mi dokonce tvrdila, že to ještě neplatí. Vůbec nejsou informováni a připraveni. Také potřebuji jezdit. Fakt paráda.

  4. Mám dvoukolku, která jezdí max.25km/hodinu a váží více jak 25kg. Ráda bych si sjednala povinné ručení, ale kde, když ho zatím žádná pojišťovna nenabízí? Jezdím celoročně a tak pokud mě zastaví policie a bude chtít potvrzení o povinném ručení, tak co dělat? Když už vyjde nějaký zákon, který máme dodržovat, tak by k jeho dodržování měly fungovat vhodné podmínky. Bohužel, zatím není jak tento zákon dodržovat a tak se vlastně díky tomu stáváme vlastně zločinci. Jsem zvědavá, kdy se skrz to začne něco dít...

  5. I přes marnou snahu a pečlivé hledání se mi nepovedlo najít pojišťovnu co nabízí povinné ručení.Co se mi ale povedlo najít je vyjádření od pojišťovny kde říkají že zákon ještě neplatí! musí jej schválit senát a prezident, ***

    Tak si dejte pozor ať nenarazíte na policajta co vám bude do očí lhát a řvát na vás jak už davno potřebujete povinné ručení, na takové individuum jsem narazil já.

  6. Vlastním už šest let elektro koloběžku 1000W bez které se neobejdu. Mám již 72 let, a proto jsem si koupil koloběžku za 36000kč a jelikož mám jako starý člověk problémy s chůzí, tak nemusím sedět doma u televize ale můžu si zajet za rodinou nebo jen tak do přírody nebo do obchodu na nákup. K elektro koloběžce jsem nedostal žádné doklady a také nemá žádné výrobní číslo ani č rámu. Jsem ochoten platit povinné ručení, ale kde mi koloběžku zaregistrují, když k doklady nemám. Řidičský průkaz vlastním. Jak a kdy a kde se mám zaregistrovat? Papaláši něco nařídí, ale nevědí o problému zhola nic!!!

  7. Dobrý den, problém jako lidé přede mnou. Mám elektrokoloběžku a nevidím probůlém zaplatit si povinný ručení , kdyby bylo kde. Na víc koloběžku mám asi 3 roky a opravdu k tí nemám žádný papír , který by koloběžku identifikoval. Poradíte mi někdo co dělat? Už vidím jak mě nějaký policista prudí, když vyjedu.

  8. Dobrý den.Používám koloběžku City Boss 500W.Používám ji na cestu z pracoviště do hotelu ap.V Německu je povinnost platit pojistku už 2 roky.Německé pojišťovny vydávají na koloběžky samolepicí známky na zadní blatník.Bez pojištění vás čeká tučná pokuta.Jen nevím, jestli naše pojistka bude mít mezinárodní platnost,jako např.zelená karta.

  9. Hezký den všem koloběžkářům,
    zákon 30/2024 nabyl účinnosti 1.4.2024, tedy od dubna musíte mít zákonné pojištění na ekoloběžku vyšších parametrů. 20.2. jsem obvolal srovnávače a řadu pojištoven - zatím nemají nic připraveno. Jedině jsem uspěl u ČSOB pojištovny za 350 Kč. Pak ještě jedné pojišťovny, ale ta byla za cca 650 Kč.

  10. Dobrý den, chci se zeptat na koloběžku, která váží 63 kg a výkon má 1000W (víc ne)
    Vztahuje se na ní povinné ručení a řidičský průkaz? Nebo se pořád bere jako jízdní kolo, když je do 1000W ?
    Děkuji

    1. Dobrý den, vyhledejte si, jak se klasifikuje řidičské oprávnění AM. Neposkytujeme právní rady, ale za mě taková koloběžka vyžaduje jak řidičské oprávnění, tak povinné ručení. Reálná aplikace v praxi a problematika evidence, SPZ apod. je na samostatný článek.

  11. mam el.koloběžku která má normální rychlost 22km ale sportovní režim má 30km hmotnost nepřesahuje nad 25kg jak to tedy mam ??

  12. Také mám 63kg potvoru, na nalepce bylo 25max speed ale 2x 3000w.sloupnuto. výrobní číslo mám na desce stojící. Takže nemůžou nic.meli to vymyslet dřív,a ne po letech.teď už mi ty prachy za to nevrátí nikdo.a když nezměři nemůžou nic..

  13. Blíží se konec března a nikdo zatím tyto dopravní prostředky neumí pojistit. Sám mám víc jak 5 let starou "elektrokoloběžku", jezdí max. 25 km/h a váží skoro 50 kg.
    Jestli z toho ale zákon udělal motorové vozidlo, znamená to, že s tím nemohu ani tam, kam jsem doposud mohl jako cyklista a musím u toho mít helmu jako na motorku?
    Mám pocit, že mi tady stát mávnutím pera zmařil mou investici a měl by nahradit škodu. Protože pokud to od teď je vlastně skútr se vším všady, tak je pro mě tento dopravní prostředek zbytečný, protože jeden skútr už mám a pokud se na něj fakticky vztahují stejná práva a povinnosti jako na tuto elektrokoloběžku, tak mám fakticky právně dvě identická vozidla s tím, že to bateriové umí jet max. 25 km/h a to se spalovacím motorem umí až 45 km/h.

  14. ČSOB je za mě jediná připravená. "Třeba přes eVozidla". Jo,trvá to déle. Pochopitelně přetížená (mají toho mnoho), ale mám už obě dvě koloběhy Toursor H10 2x6kW a Sencor Scooter Two Long Range úspěšně pojištěny.A naopak Allianz se zase radím úplně vyhnout. Nejdříve jim stačilo udat jen výkon a značku+typ,pak to zrušili/odvolali že chtějí SN. To má výkonnější kolobka nemá (Čína ma SN prdí), tak poté že chtějí VIN motoru/ů. Dodal jsem. Opět jim bylo málo. Mmj.již ode mne měli i peníze. A znova že VIN nestačí, prý mám dodat kupní smlouvu. To nemám, koloběžku jsem dostal darem. Tak jsem to sjednal v pohodě u ĆSOB. Za měsíc se dívám v aplikaci Allianz na jiné své pojištění a hledím jak bacil na lékárnu na to že mám dvě pojištění jedné koloběžky. Ani se neobtěžovali mi to říct, že to zničehonic najednou pojistit mou koloběžku není problém. Tak jsem se nehorázně naštval a urazil, pojištění u Allianz zrušil. Ještě mi pomalu chtěli vyhrožovat českou kanceláří pojistitelů. Hrozný přístup. Trvá jim už jen se vyjádřit. Klienta mají úplně u paty!

    Vojtěch

  15. Nevím co tady všichni brečíte s pojištěním. Pillow nabízí povinné ručení na elektrokolobežky od 24.12.2023 a přes evozidla u ČSOB pojišťovny to šlo pojistit už od září 2023. Ostatní pojišťovny např. Direct to uměli na pobočce. Pojišťovali to jako scooter bez spz (babety jsou také bez spz).

  16. Problém není ani tak v pojištění jakožto v získání SPZ.ECowheel K100 , 2x1600w motory rychlost kolem 60km/hod ...na toto je už potřeba mít technickou,spz atd a to bez COC listu nikdo nedá a tudiž je taková kolobežka použitelná pouze na svém uzavřeném pozemku ani na lesní cestu s ní nemůžete ...

  17. Dobrý den,
    Dávám tip... dnes jsem uzavřela povinné ručení pro skútr-koloběžku 1KW/25/45.. (Čína bez dokladů) za 160 kč na rok. Přes Rixo u Allianz pojišťovny. Potřebovala jsem jen výrobní číslo z rámu jinak po mně nechtěli nic. Další pojišťovny co mi nabídli.. Pillow za 650, OČPP 988 kč.
    Zdravím

  18. Platí povinné ručení i na nejstarší verzi koloběžky Xiaomi (m365)? Podle technických parametrů má mít motor 250W, 12,5 Kg a maximální rychlost 25 km/h - tedy podle zákona stále není motorové vozidlo.
    Někde jsem ale našel, že prý to jde nějak přeprogramovat na rychlosti nad 30 km/h - tak nevím, zda "konstrukční" rychlost není jako vyšší a tím pádem se jedná nově o motorové vozidlo.

  19. To Jakub Skála přečti si pořádně vyhlášku, přečti si nařízení EU a zjistíš, že SPZ nepotřebuješ pokud nemáš na elektrokoloběžce sedátko. Pokud máš sedátko tak už je to podle EU elektroscooter a na to platí jiné pravidla než na elektrokoloběžku. Já má 3000W Spidera s max rychlostí cca 65-70Km/hod, SPZ nemám, pojištění mám a jezdit na silnici mohu. Stačí mít řidičák na motorku, helmu a povinné ručení. Akorát stou helmou si nejsem jistý jestli mohu v létě místo neprodyšné helmy na motorku mít orig. helmu na elektrokolobežky od Ninebotu 🤔

  20. To Vladimír Hobza - přečti si vyhlášku, koukni se co máš napsáno na štítku na koloběžce a zjistíš, že nemusíš.

  21. Mám elektrokolobezku Urbano mini a jak pojistit když vlastně nemá blinkry ani indentyfikacni štítek. Jezdím není už 6ty rok.tak ,že se vlastně nedá prakticky pojistit .

    1. Dobrý den, nejlepší je kontaktovat výrobce. U různých modelu se umístění může lišit. Pokud číslo nenaleznete na podvozku koloběžky, můžete zkust také oblast v okolí přední nápravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recenze produktů

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram